1 Oct. Calais geeft zich na hardnekkigen strijd over. De hele stad is omringd met opgesteld zwaar geschut. ArmeTommie's.
Maria van den Rozenkrans, bescherm ons en verlos ons van onze vijanden. Zoo verstrijkt de eerste week van Oct. in '44 met iedere dag nieuwe verschrikkingen. Den helen dag luchtverkenners en bommenwerpers. Geen een Duits vliegtuig laat zich meer zien. Niet te begrijpen, dat die algehele overgave van de Duitsers zoo lang duurt. Een dezer nachten werden weer 15 gijzelaars gepakt. Moeder is ziek. Van alle emotie's. Aan den overkant der Maas wordt alle vee gekaapt. Met groote groepen wordt `t geslacht en weggevoerd. De voedselvoorraden voor de burgers worden al schaarser. Zaterdag 8 Oct krijgen we een briefje van Toon, die ons de mensenjacht meldde uit Vierlingsbeek. Ze hebben alles moeten achterlaten. Arme zwervers. Hoe lang nog? De oorlogsdonder is den helen dag te hooren, maar waar zijn de langverwachten? Niemand mag meer over de brug.
Later op den dag 2de zondag in October wordt bekend, dat aan de overkant vele jongens en mannen opgepakt zijn en 's avonds in veewagens weggesleept naar Duitsland. Foei, foei, wat bange zorgen beleven we nog?
`t Gedreun aan de fronten duurt voort. De Tommie's ontmoeten geweldige tegenstand. Aken is nog steeds niet bereikt. Iederen dag luchtgevaar. De lucht davert van `t afweer, nooit geen alarm. Zoo waren we ook vrijdagmorgen weer in de kelder en opeens hoorden we bommen vallen. Bange vragen.Wat zal `t doel zijn: `t spoor of de brug? Na afloop hoorden we al gauw, dat er een geweldige ramp over de stad was gekomen. De brug was `t doel, maar de meeste bommen vielen in de stad. Vele huizen in puin en vele mensen zijn dood. Eerste berichten: 50 dooden. Zaterdagmorgen waren 30 dooden herkend. 40 Zwaargewonden en nog eenige vermisten. `t Postgebouw, hotel de Ratskeller, de Rembrandt, `t Arsenaal, zijn eenige getroffen gebouwen.
Van zaterdag op zondag 2x op wegens vreeselijk druk trekken van bommenwerpers. 's Morgens om 9 uur weer groote overtrekkers. Eenigen probeerden weer de brug te treffen er vielen weer eenige bommen. Weer geen alarm.
16 Oct. wat zal die brengen. De Tommies misschien? De Poolse vrouwen zijn hier mede aan `t versterkingswerk te bouwen, ocharme! Venraai door de Tommie's bereikt! Hoe zal het afgelopen zijn? Sef jarig in de verte. Lieve Heertje troost en bemoedig hem. `t Is weer rumoerig in de lucht en `t front davert. Ondanks stormer is een regeling getroffen voor de begrafenis der slachtoffers. De oudste overledene wordt in de kerk gebracht en de overige 42 dooden worden alreeds naar hun laatste rustplaats gebracht. Mgr. Deken draagt de plechtige Requiem mis op en verricht ook later de absolutie. Zielig dat voor het bijwonen der begrafenis de mannen en jongens een 'Ausweis' moesten hebben. Daarom was de deelname niet zoo bijzonder groot. De hele morgen was er druk luchtverkeer, zoodat de mensen met angst in `t hart hunne dierbaren vergezelden naar de laatste rustplaats. Heer geef hunne zielen de eeuwige rust. In huize "Geertje" kwamen nieuwe bewoners, die in de van Steegstraat 'ausgebrand' zijn. Alle onbewoonde huizen zijn in beslag genomen, ook van gevluchtte Duitsers. Smakt is bereikt.
17 Oct. Stormig en slecht weer niet erg koud.
18 Oct. Verschillende bomaanvallen. 's Middags viel er een op de Roermondsestraat en sloeg een huis half weg. Een tweede achter `t hoogaltaar bij de Paters Dominicanen. Verder nog 2 in de stad. Geen dooden, wel gewonden. De gevechten bulderen, voort maar de redders plakken langzaam.Venray bevrijd!! (zie voetnoot)
19 Oct. Iedere dag worden gevangen boeren en buitenmensen weggevoerd, treurig!
20 Oct. weer nieuwe angst voor razzia, vreeselijk. We beginnen maar weer opnieuw met bidden om vrede. In Pruissen wordt een Landstorm opgericht. 21 Oct. Ursula's Naamfeest. Stille zaterdag. Enkele luchtverkenners maken dat de oorlog in aandacht blijft.
22 Oct. stille dag aan `t front, geen rumoer. `t Weer schijnt niet mee te werken. Een schandelijke daad van de Duitsers wordt bekend: Een ouwe man (in Broekhuizen) laat een soldaat een verroest revolver zien. Deze man wordt doodgeschoten, alsmede 3 jongens uit de buurt en `t huis van de onschuldige wordt in brand gezet. Ach Lieve Heertje wanneer komt er verandering? `t Front laat zich weer hooren. Aken komt in Engelse Amerikaanse hand na zwaar Duits verzet.
Woensdag naar den directeur van de veiling om een papier voor een 'Ausweis'. In villa "Hermina" kreeg ik van een Duitser een 'Ausweis' voor Wiek en Arn (=Arnold) om op `t veld te werken, maar in den Boekend wordt `t rumoerig. Al `t vee wordt weggevoerd en meest geslacht en ingevroren. Vreeselijk zooals de mensen aan `t slachthuis gaan bedelen om knooksken op Hagerhof om melk. Wiet brengt een fles melk mee, een hele tractatie, als we er zolang geen hadden. `t Laatste koeske wordt geslacht wegens gebrek aan voer en brandstof.
Zaterdag. Er dreigt stroomonderbreking. In de dorpen zitten ze al lang in duister. De oorlog raast verder. De bevrijders plakken langzaam!!!!! Truus schrijft weer een brief. In de dorpen werd al `t vee geroofd en de mannen weggevoerd in gevangenschap. Wat is dat droevig!
28 Oct. een mooie heldere Octoberdag.
Zaterdagmorgen. Vele huisvrouwen gaan de stad in als opeens een serie bommenwerpers weer komen probeeren de brug te treffen. Wéér een bende bommen de stad in. Weer slachtoffers, als ook in Blerik. De brug nog niet geraakt.
Zondag 29 Oct. 's Middags rond 4 uur wéér een aanval, nog niet raak maar wel vielen weer vele bommen op Blerik, ontzettend toch. Hier vielen er ook, maar niets dan materiële schade. Hoevelen dood en te betreuren zijn weet men nog niet.
30 Oct. heel donker weer. Toch kwamen er bommenwerpers. Sinds `t bombardement van de stad is er geen watertoevoer meer. Ook `t electrische net is getroffen en de kolen schijnen haast op, zoodat we te goeier tijd ook zonder stroom zijn.
31 Oct begrafenis van de slachtoffers in één massagraf. 's Morgens vroeg begint de afvaart al van `t ziekenhuis. De oudste overledene komt alleen in de kerk. Doordat `t duister weer is konden de familieleden met rust hun dierbaren de laatste eer bewijzen.
Wiek is even in de Boekend geweest: de brug is wel kapot maar niet goed!