1 Febr. Weer een nieuwe maand. Nieuwe hoop. De Russen trekken op naar Berlijn. Men zegt vandaag nog 90 km. er vandaan. Vlodrop is bevrijd, men zegt dat ze voor Roermond staan. We zijn aan de 3de Noveen. Met veel vertrouwen zien we de dag van O.L.Vrouw  Lichtmis tegemoet. `t Weer is milder, de dooi gaat door. Vandaag is `t granaatvuur niet uit de lucht geweest. Toch is Mère Anselma met een paar zusters den boer op geweest!!
2 Febr. Lieve Vrouw Lichtmis. We hebben een mooie Hoogmis in de kapel, besloten met Tantum Ergo en zegen van `t Allerheiligste. `s Avonds nog Blasius-zegen. `t Is mooi zacht weer, maar den hele dag dreunt de oorlog. De Russen staan op 60 km. van Berlijn. Bij Roermond is `t tempo niet zoo. Foei, foei, wat wordt `t wachten vermoeiend. Iedere dag weer hoort men van slachtoffers van de granaatinslagen. Er worden hier voorbereidingen getroffen voor `t planten van de Roode Kruisvlag op `t dak. In `t lazaret van dr. Groothuizen liggen af en aan kraamvrouwtjes. Leuke bijzonderheid, dat nieuwe wereldburgertjes steeds den naam krijgen van Angela of Ursula.
Men zegt dat de evacuees uit Venlo en Roermond nog steeds niet op hun bestemming zijn, arme mensen!!! Wat een angst zullen ze uitstaan, want iedere nacht en iedere dag trekken grote groepen bombers oostwaarts. Zaterdag 3 Febr. `t Lenteweer houdt aan. De Stabsarts, die hier met z`n helpers in de kelder zit, verlangt dat de Roode Kruis vlag op `t dak gehesen word. Mère Prieure en Mère Assistente duiden de plaats aan waar ze mogen wapperen. Heer ach Heer, help ons onder deze vaan rustiger tijden afwachten.
Zondag 4 Febr. De oorlogsdonder duurt voort. De Moffrikanen lieten gisteren de resten van ons station in rook en puin op gaan. Men zegt, dat er in de verwoeste binnenstad mijnen gelegd zijn!!! Af en toe komt er een "vijandelijke" vlieger poolshoogte nemen. Lieve Jezus, doe toch de wapens zwijgen en de goede geest terug brengen onder de mensen.
5 Febr. Friedje jarig. Nu in de verte. Hier is Laura jarig. De Russen blijven oprukken. Men zegt dat de evacuees uit Venlo niet in Holland zijn aangekomen en dat ze in Duitse kampen zuchten. Maar waar blijven de goeie berichten?
6 Febr. Dinsdag. `t Is mooi voorjaarsweer. De zusters gaan sprokkelen in de tuin, de granaten ten spijt.
7 Febr. begin eener nieuwe Novene. Men zegt, dat bij Nijmegen een nieuw offensief aan de gang is, gesteund door bombers en parachutetroeps. De eerste zien we wel trekken, maar de tweede hooren we alleen maar. De berichten zijn vaag en schaars. Bij Roermond schieten de Tommie's slecht op. Arme verdrevenen daar.
8 Febr. moet hier de mooie Maria met Bernadette uit de grot, plaats maken voor iets voor de oorlogsvoerders. Men vermoedt munitie.
9 en 10 Febr. zelfde zachte voorjaarsweer. Den helen dag over en weer granaten, maar geen tastbare vorderingen aan de fronten. De Duitse soldaten kunnen hier rustig rooven en plunderen, iedere hoek word omgesnuffeld. De mensen beginnen honger te krijgen. Op `t nood-kerkhof hier wordt al nummer 15 begraven.
10 Febr. er komen nieuwe noodkaarten. Dit keer alleen brood. De kleine distributiekring heeft dus nog iets. De Wehrmacht word ingeënt tegen typhus. Tandarts en Stabsarts zetelen hier in de kelder.
11 Febr. we herdenken de verschijning van Maria aan Bernadette. Ton komt uit Steyl. Daar werden eenige mannen opgepakt. Men zegt dat morgen Tegelen ontruimd moet worden. Ach Lieve Heertje geef ons den vrede. Men zegt dat Gennep bevrijd is. Waar vinden we onze familie en vrienden weer? We hebben 40 uurs gebed en bidden dubbel nu om `t gemis aan kerken. In de kapel is een groote deelname van buiten. `s Avonds om ½ 5 lof. `t Front davert dag en nacht en de bommenwerpers trekken dag en nacht. Ons aller hoop, de capitulatie van de Duitsers, komt niet. In den middag hooren we, dat Marieke Peters en haar zoon Sraar, in Kempen door een bominslag gedood zijn. Arme achterblijvenden. De armoede wordt grooter. Vele mensen zijn zonder `t hoognoodige voedsel en de bevrijders laten maar steeds op zich wachten. Alleen hun geschut davert dag en nacht.
Vandaag is `t aswoensdag. Pater Doensen deelde de gewijde asse uit aan een menigte mensen. De kapel van de zusters kon ze allen verwachten. Ach Lieve Heertje geefs ons weer een goede kans om opnieuw te beginnen. Dinsdag werd hier al de 17de gestorvene begraven!
Donderdag, mooi voorjaarsweer. `t Front davert aanhoudend, maar wegens gebrek aan licht, hooren we geen vaste berichten. Ook van de Rus hoort men niets meer. Vreeselijk die trek van bommenwerpers. Men zegt 5 à 6 duizend trokken derwaarts. De soldaten, die men hier ziet, zijn niets enthousiast meer. Maar waarom capituleert dat volk niet? Mmen zegt dat Gennep en Heijen vrij zijn!! Hoe lang zal `t nog duren. De kelder van de Pope moet ontruimd. 3 Oudjes komen hier in Maris Stella. Fried moest met een soldaat de stad in. Maar wat een ruine! Dat men niets hoort van familie en vrienden is akelig. De zusters houden goede moed!!!!
Vandaag vrijdag, H. Juliana, mooi weer. `s Morgens geen granaten. In den middag werd `t klaar en direct waren de bombers in de lucht en de granaatinslagen ook weer daar. Steyl en Tegelen moet weg in `t zoogenaamde spergebied. Reuver en Swalmen zit in Kaldekerken, arme arme mensen!
Zaterdag. Na een rumoerige nacht is `t weer zaterdag en nog geen bevrijding Men zegt dat vrouw Peters begraven wordt, maar waar. Ook hoorde ik, dat Pater Otten `t slachtoffer is geworden van `t oorlogsgeweld. Er is geen electrisch, dus ook geen echt nieuws. Van `t front in Roermond is weinig te horen. `t Is duister mistig weer. Toch knallen er af en toe eenige granaten door de stad. De eerste keer sinds we hier zijn, genoten we de eer van `t bezoek van onze kapelaan Geusgens. Allen zijn we een van gedachte. Kwam `t einde eens in zicht!!!
De nacht van zaterdag op zondag was zeer rumoerig in de lucht en aan `t front, maar waarom??? `t Mistige weer houdt aan.
Maandag op Dinsdag. Nachtwake in `t ziekenzaaltje. Cantate gehad van 4 babie's. `t Oorlogsgeweld donderde door.
Dinsdag den helen dag granaten en trek van bombers. `t Licht kwam weer terug gelukkig. De bevrijders zijn in Goch zeggen sommigen, anderen van niet. No 18 wordt begraven. De Tommie's zitten voor Roermond, maar komen niet door. Mère Assistente  en Anselma gaan iedere dag op de fiets er op uit. Wat zal er met de familie in en rond Afferden gebeuren? Ach Lieve Heer, breng ons de Verlossing.
Woensdag, mooi zonnig voorjaarsweer, wasdag. Gelukkig elektrisch en de was droog en gestreken in de rukzakken. 's Avonds iedere dag wordt nog gezeurd over mogelijke evacuatie. Vreeselijk, dat verstoken zijn van ieder bericht van krant noch brief. We vragen ons af hoe de andere landgenooten `t maken.
22 Febr. een jaar geleden, dat Alfons den dood vond bij `t vreeselijke bombardement op Nijmegen in '44.Wat nu zullen we kort voor de bevrijding zijn??
23 Febr. `t weer is wat guurder Toch werken de zusters steeds vooraan in de tuin. De granaten vliegen maar door. De jongens gaan met eenige soldaten naar `t verlaten Schandelo om aardappelen te halen.
24 Febr. den heelen dag door dondert `t front en steeds maar weer trekken bommenwerpers Duitsland in. We krijgen weer een beetje meer brood. Men zegt dat Goch en Bergen bereikt zijn, maar wat men hoort klinkt altijd anders. Er komt een berichtenblaadje, maar `t is zoo weinig geloofwaardig.
25 Feb. 26 Febr. de eene dag vliegt de andere na en maar steeds fluiten de granaten van de overkant.
27 Febr. we hebben geen licht meer. De Duitse soldaten zeggen, dat we moeten wachten op den Tommie. Ik mag van Mère Prieure slam halen om te stoken. De droeve tijding beriekte ons, dat Annemieke gehemeld is!!! De zusters moeten koken voor de Duitse soldaten. Moeder mag een handje meehelpen in de voedselvoorziening, met petatte schillen meen ik.
Alweer avond: 28 Febr.
klik op de toets F11 aan/uit voor mooier beeld !!
-41-
Februari 1945
Tantum Ergo
Liturgisch gezang in de R.K. Eredienst.
In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli verschillende verschijningen te hebben gezien van de Heilige Maagd Maria in de verre Grot van Massabielle.

In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen.
------------------------------------
Nagenoeg alle zuster-kloosters hadden, in de vaak prachtige, grote kloostertuin, een grot met Mariabeeld. (zie ook hieronder)
Aswoensdag is de eerste dag van de veertigdagen-tijd. Op deze dag zet de priester met as een kruisje op het voorhoofd van de kerkgangers, om hen aan te sporen tot bezinning, boete en bekering. Aswoensdag is een verplichte vastendag.
------------------------------------
Geusgens
kapelaan
in de OLV-parochie
AFSLUITEN
naar inhoudsopgave