1 Sept. Annie naar de huishoudschool, de lessen door de stad verspreid.
2 Sept. hoorden we dat Roosendaal gebombardeerd was. Cadautjes gekocht voor Riek en Mien. Venlo bestaat 6 eeuwen, gedenkborden kunnen nu besteld worden en na den oorlog geleverd.
3 Sept. vallen de bevrijders Italië binnen. Men zegt, dat de Italianen zich overgeven en de Duitsers aan den haal gaan. Hopelijk is daar wat van waar.
3 en 4 Sept. wordt hier in de kerk de levende rozenkrans gebeden volgens intentie van Vader Bisschop. Mooi zonnig weer; 's middags met Lies naar Genooi geweest.
Zaterdag 4 Sept. verongelukten 2 jonge duitse recruten bij `t springen van een landmijn.
4 op 5 Sept. vreeselijke dreiging van luchtgevaar, maar `t ging weer goed.
7 Sept. trouwt Mien Verdellen. Lies en ik gaven 'n cadautje.
8 Sept. Lieve Vrouwedag. Mooi zonnig weer. Voorbereiding voor `t trouwfestijn van Riek.
9 Sept. trouwt Riek en Giel. `t Weer was mooi en zonnig. Ik mocht kokkin spelen. Voor de tijd een mooi feestje, al ontbrak `t krentenbrood.
10 Sept. regengekletter den heelen dag. De oorlog woedt in hevigheid voort. 11 Sept. naar Bets poetsen.
12 Sept. oom Wim jarig in de verte.
13 Sept. wasdag
14 Sept. Moeders verjaardag; weer zonder taart en zonder klontjesmik. 63 Jaar. Hopelijk wordt de 64ste gevierd met Sef erbij. Geve God dat we haast bevrijd worden.
15 Sept. en 16 Sept. Gewone herfstdagen. Aan de fronten hevige gevechten. De Russen jagen de Mofjes `t land uit. Mussolini die gevangen was, schijnt weer bevrijd. Doordat de kranten zoo'n lange epistels er aan wijden en nergens noteren waar of ie geland is, schijnt `t maar wat propaganda te zijn. 600 Jaar bestaat Venlo. Ter dezer eere toereld den heelen dag tot vervelens toe een kindercarousel. De feestelijke viering in deze tijd zal me diep heugen: te weinig eten en geen schoentjes en dan feest vieren.
Zondag 19 Sept. Kermis in Venlo. Alweer met de stempel van de zware tij. Toch geen zin om te werken. De Italianen zetten zich tegen de Duitsers. De Russen slaan door. Churchill trug in Engeland. De bezetters dreigen met van alles. Pater Govaert is nog steeds gevangen. Greefie houdt goeden moed in gevangenschap. Lieve Heertje, bewaar deze edelmoedige zielen voor den wederopbouw.
20 Sept. den Boekend hier op bezoek met de jeugd. Fried begint te praten maar houdt erg van vrijheid…
21 Sept. Commandotroepen landen op Corsica en bereiden daar de trugslag van de Duitsers voor.
22 Sept. wat nu!!??
23 Sept. 24 Sept 25 Sep 26 Sept. 27 Sep 28 Sept 29 Sept. 30 Sept. De Russen blijven jagen.
klik op de toets F11 aan/uit voor mooier beeld !!
-24-
September 1943
Pater Jos Govaert, s.s.s. speelde een prominente rol in het verzet in Baarlo en ver daarbuiten. In 1943-1944 werd hij in het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (P.D.A.) gevangen gehouden. De aanleiding tot de arrestatie van pater Jos Govaert, s.s.s. op 14 augustus 1943, was het verraad op 15 juli van het onderduikerkamp Bovenbosch te Helden. Het gevolg was een massale actie van de Sipo (Sicher-heitspolizei) in de regio. Uiteindelijk kwam hij, na een tijd in de gevangenis van de Sicherheitsdienst op de Wilhelminasingel te Maastricht te zijn vastgehouden, in het P.D.A. terecht.
----------------------------------
Met "Greefie' doelt de schrijfster op Henri Greeve, oprichter van de Bond zonder Naam, die op 18 januari 1942 gearresteerd werd.
(zie voetnoot op blad 5: februari 1942)
In de periode '40-'45 proberen eerst de Duitsers het spoor en het emplacement in Roosendaal te bombarderen en later zijn het de Engelsen. Beide missen vaak hun doel. Het spoor loopt in 1940 bijna geen schade op, de stad des te meer. Op 31 mei 1944 zijn er 75 doden te betreuren.
Over een bombardement van 2 september 1943 is niets te achterhalen.
AFSLUITEN
naar inhoudsopgave