Aldus begint een geschreven verslag van een Onderduiknacht.
Het verhaal speelt zich in de nacht van 17 op 18 september 1944.
De reden van het onderduiken is, dat alle mannelijke personen van 14 tot 60 jaar moeten aantreden voor het graven van een tankgracht. 'Spitten', zoals dat hier in Venlo wordt gezegd.
De animo is, zoals te verwachten, buitengewoon gering en de Duitsers dreigen zelfs om '20 Venlosche burgers' door te schieten, als niet aan hun eisen wordt voldaan.
Dit alles speelt zich half september 1944 af.
De schrijver van het Onderduiknacht-verslag is een zekere 'Hardy'. Tesamen met een Hr. Langen, verschuilt hij zich in een boot, gelegen op het terrein van van der Loo in Venlo-Zuid. Later voegen zich Eduard Niesten en Bert Brouwers zich bij hen.
De spanning is te snijden. De volgende dag rond 18.00 sluiten ze zich aan bij de 'Spitters' die naar huis lopen en komt er een einde aan dit avontuur.
Will Sorée, webmaster
--------------------------------------------------------------------------------------------
Als in het verslag gesproken wordt van dhr. Langen, dan is dat dhr. Albert, Willy, Herman Langen zaliger. Geboren in 1902.
Albert Langen was getrouwd en woonde op Emmastraat 9.
Navraag bij twee zonen van Albert Langen zaliger leverde het volgende op.
Het gehele pand Emmastraat 9 was onderkelderd. Zodoende zat het gezin bij luchtalarm in de kelder van het woonhuis. Regelmatig kwamen er echter ook anderen schuilen, waaronder een zekere 'Hardy'. Hardy was een Engelsman, die al een behoorlijke tijd in Venlo woonde. Hardy was nog een jongeman in die tijd en sprak dan ook telkens over dhr. Langen. (die dus in 1944 al 42 jaar was).
Later heeft 'Hardy' zijn geschreven verslag aan Albert Langen overhandigd.
Eduard Niesten woonde eveneens in de Emmastraat, vlak bij Laumen.
Van Bert Brouwers is op dit moment nog niets naders bekend.
Ook dit verslag van een Onderduiknacht is ingezonden door Will Urselmann.